Loading

Strender og badeplasser

For spørsmål, ta kontakt med Bergen og Omland Friluftsråd – Hellebakken 45, 5039 Bergen, telefon 55 39 29 50. e-post til BOF: firmapost@bof.no

Tyssøy i Sund

Stort og populært område med bra forhold for turgåing, bading og fiske. En god og populær avsides havn ved land med fine bergflate. “Smi-vågen” er tilrettelagt med fortøyningsboltar, bord og benker. I vågen er det også gode accomodation for telting. Flere funn av kulturminner på Tyssøy beviser liv på øya i førhistorisk tid. Mellom anna er det funn av pilspisser, økser og gravhauger. Fleire av fornminna er beskrevet på skilt.

Fastlandssamband med bil via Bjorøy. Parkering og informasjonstavle med friluftsinformasjon og padleforslag ved brua. Gangveg over Tyssøya og inn i friluftsområdet (Det er 1,2 km å gå frå parkeringa til Smivågen). Det er flere merket turløyper gjennom utmarka. Bjorøy og Tyssøy Kulturforening har arrangert fleire utstillinger med landskapskunst på Tyssøy. I 2017, kunstneren Philippe Hérard hadde utstilling i Landskap, i Tyssøyvågen.

Turkort med padleforslag kan du laste ned digitalt.

Digitalt kart over friluftsområdet, for mobil eller nettbrett, kan du laste ned fra Avenza Maps.

 

Håkonshella


En liten strandtomt som er eid av Friluftsrådet. Eiendommen ligger til sjø innenfor et område som Bergen kommunen regulerte som friområde. Det regulerte området er godt egnet, og meget populært for fisking. Sti fra Håkonshellavn.

 

Barholmen

Holme med skog og fin badevik. På området står et sjøhus, med mulighet for overnatting i overetasjen. Ingen senger, strøm eller kokemuligheter. Toalett, bord og benk. Hope trebåtforening, oppbevarer gamle trebåter i underetasjen på naustet.

Store Milde

Parkeringsplass med plass for ca. 250 biler for Arboretet og friluftsområdene Sandholna og Grønevika. Turvei fra parkering til Arboretet og friluftsområdene. Informasjonstavle. Det er også parkeringsmuligheter ved Mildevågen og i Botanisk hage ved Vågeelva. Funksjonshemmede med bevis har anledning til å parkere på parkeringsplassen ved Grønevika, og ved begge inngangene til Botanisk hage.

Digitalt kart over friluftsområdet og Arboretet, for mobil eller nettbrett, kan du laste ned fra Avenza Maps.

Sandholna

Friluftsområdet er en tidligere hytteeiendom med 700 meter strandlinje mot Fanafjorden. Bade og turområde velegnet for barn. En innelukket poll på 2,3 dekar er utgravd og opparbeidet til friluftsbasseng. Området er tilgjengelig for bevegelseshemmede med ledsager. Toalett, brønn med pumpe. I friluftsområdet ligger det en turboks, en av 16 geocacher som BOF har lagt ut i våre medlemskommuner.

Hytten i Sandholna kan leies ut til arrangementer. Teltmulighet på holmen. Hytten har innlagt vann (kaldt) og strøm. Det er utedo like utenfor hytten, husk å ta med toalettpapir. Hytten har oppholdsrom med spise/sitteplass for ca. 30 personer, kjøkken med kokeplate og kaffetrakter. Det er grill bak hytten, husk å ta med kull og tennvæske. Bruk av større musikkanlegg/orkester er ikke tillatt. Hytten og området rundt skal ryddes og rengjøres etter bruk. Det er ikke tillatt å overnatte i hytten.

Sandholna friluftsområde og badepollen skal rehabiliteres våren 2018, og vil væreanleggsområde. Utleiehytten er derfor stengt for utleie fram til 1. august.

Kjøring fram til hytten er ikke mulig. Parker på parkeringsplassen på Dalsmyra eller Mildevågen, fra parkeringen på Dalsmyra er det gode gangveier gjennom Arboretet og videre til Sandholna. De siste 300 meterne fram til hytten er på god sti.

Pris for leie av hytten fra kl. 10-22 er 800 krone. I perioden 15. oktober – 15. april er hytten stengt.  Digitalt kart over friluftsområdet for mobil eller nettbrett kan du laste ned fra Avenza Maps.
Kart og turbeskrivelse for turen fram til Sandholna finner du i turkortet (papirversjon får du hos BOF):

Turkort Sandholna og Grønevika.

 

Grønevika

Svært populært område, som ligger fint til med gode badeforhold både for barn og voksne. Toalett for bevegelseshemmede. Bord og benk. Stupebrett. Informasjonstavle. Fast grill.

Bevegelseshemmede (HC) kan benytte reservert parkeringsplass i området, som også gir tilgang til Arboretet. Andre er henvist til å bruke parkeringsplassen på Dalsmyra (plass for 250 biler) eller ved Mildevågen (plass for 120 biler). En kilometer spasertur fra parkeringsplassen, på god gangvei til Grønevika.

Digitalt kart over friluftsområdet og Arboretet, for mobil eller nettbrett, kan du laste ned fra Avenza Maps.

Det er utarbeidet turkort for turen til Grønevika. Papirutgaven kan fås fra BOF, eller last ned en digital versjon:
Turkort Sandholna og GrønevikaMildevegen 240, 5259 Bergen

 

Mildevågen

Parkeringsplass for ca 120 biler, som kan benyttes ved besøk til friluftsområdene Grønevika og Sandholna – og til Arboretet. I vinterhalvåret brukes en del av parkeringsplassen til opplag for fritidsbåter. Det er også parkeringsmuligheter på Dalsmyra og i Botanisk hage ved Vågeelva. Funksjonshemmede med bevis har anledning til å parkere på parkeringsplassen ved Grønevika, og ved begge inngangene til Botanisk hage.

Mildevågen er et egnet utgangspunkt for padling med kajakk rundt Mildehalvøyen, se forslag til padlerute under friluftsrådets padleguide.

Digitalt kart over friluftsområdet og Arboretet, for mobil eller nettbrett, kan du laste ned fra Avenza Maps.

5259 Hjellestad

Bjelkarøy-Buarøy

Båtutfartsområde med mange fine viker og svaberg. Lett tilgjengeleg frå Hjellestad området. Gode høve til bading, rekreasjon og fiske.

 

Kollevåg Askøy

Kollevågen var fra gammelt av bossfyllingsplass for Bergen kommune. Senere ble området total renovert og er nå et av de største og best tilrettelagte friluftsområdene i Bergensregionen. Området består av to våger, Meavågen og Vestrevågen med flere lange sandstrender og romslige grønne gressplener. På nesene mellom badevikene vokser det buskfuru. I begge vågene er det doble toalett som kan brukes av bevegelseshemmede. I Vestrevågen er det også baderampe for bevegelseshemmede. Langs svabergene i Meavågen er det stupebrett og fortøyningsbolter. Gjennom friluftsområdet slynger det seg flere gangveier og gangstier. Det går blant annet gangvei til Mjøneset som også er skiltet som fristrand (nakenbading tillatt). Kollevågen er et fint utgangspunkt for padleturer på vestsiden av Askøy. I Vestrevågen er det fint å telte, ta kontakt med friluftsrådet om du ønsker å telte i Kollevågen.

Ved inngangen til friluftsområdet er det to parkeringsplasser med plass for ca. 140  biler, likevel er parkeringen begrenset på store utfartsdager. Friluftsrådet oppfordrer derfor til å bruke sykkel eller kollektiv reisemåte. Følg bussrute 494-499 til Ramsøy, rutetider og reiseplanlegger hos Skyss.

Kollevågen er en populær uthavn, med kai og fortøyningsbolter i Meavågen. I Vestrevågen er det ankring forbudt, på grunn av faren for å skade tildekkingen av den gamle bossfyllingen.

Askøy seilforening leier et areal av BOF på vestsiden av friluftsområdet, der foreningen driver Askøy seilsportsenter. Området har gjesteplasser for seil og motorbåter.

Adressen: 5310 Kolavåg 

 

Kyrkjetangen

Et av BOFs mest populære og best utbygde områder. Godt egnet for barn. Sandstrender, gressmark, stupebrett, bord og benker. Egnet for stangfiske. Parkeringsplass for 130 biler. Toalett og informasjonstavle. Overnatting med bobil på parkeringsplassen er ikke tillatt.

 

Skjoldabukta

Badeplass med fin og flat gressmark. Landgrunn badevik som er egnet for barn. Bord og benk. Toalett i bakkant av området. Stupebrett. Baderampe for bevegelseshemmede. Innkjøring forbudt på grusveien inn i friluftsområdet. Stor parkeringsplass ved Steinerskolen. Området er et fint utgangspunkt for padleturer i Nordåsvannet.  Harald Skjolds veg 33-35, 5236 Rådal

 

Krohnegården

Fint tilrettelagt badeområde med Sandstrand, oppholdsareal og badeflåte i Storavatnet. Gangvei fram til området. Handikaptilpasset toalett. Området er tilrettelagt for bevegelseshemmede med baderampe. Skogsområdet rundt Storavatnet er et mye brukt turområde med flere stier og svaberg ned til vannet. Kun tre parkeringsplasser for friluftsområdet som er reservert for handikappede, ellers lite parkeringsmuligheter. God bussforbindelse over Melkeplassen. Krohnegården 34, 5146 Bergen

 

Tennebekktjern i Nipedal

Større badeområde med to flotte sandstrender. Området har toalett og badeflåte med stupeplattform. Informasjonstavle ved parkeringsplassen. Tennebekktjørna er innfallsport til Kanadaskogen, med turvei rundt vannet. Det er også god atkomst på turvei fra Fyllingsdalen og Lappeleiren. God bussforbindelse til snuplass for buss i Nipedalen. På gode dager er det begrenset parkering i Nipedalen. Det er også mulig å bruke parkering i Lappeleiren. Turveien rundt vannet er populær og mye brukt. Nipedalen veien 317, 5164 Laksevåg

 

Nordnes sjøbad

Nordnes sjøbad ligger i Nordnesparken ikke langt unna Akvariet og med gangavstand til byen. Her er også et utendørs oppvarmet 25-meters saltvannsbasseng som vanligvis holder 25 grader.

Nordnes sjøbad (tlf: 53 03 91 90).

Andre fasiliteter: stupebrett.

Åpningstider:

 • Forsesong/testperiode 7.–31. mai:
  Hverdager 7.00–12.00 og helg 10.00–14.00.
  OBS! Stengt 17.–21. mai
 • Hovedsesong 1. juni–9. september:
  Hverdager 7.00–18.00 og helg 10.00–17.00
 • Ettersesong 10.–30. september:
  Hverdager 07.00–12.00 og helg 10.00–12.00

Ved hetebølger og tropevarme så vil badet holde ekstraordinært åpent.

Priser mai 2018:

Gratis for årskortgjester i AdO arena.

Småbarn (0-3 år):
Gratis

Barn (4-12 år):
Enkeltbillett: 35 kr
Klippekort (12 klipp): 350 kr
Sesongkort: 480 kr

Ungdom (13-19 år):
Enkeltbillett: 50 kr
Klippekort (12 klipp): 500 kr
Sesongkort: 720 kr

Voksen:
Enkeltbillett: 80 kr
Klippekort (12 klipp): 800 kr
Sesongkort: 1125 kr

Honnør:
Enkeltbillett: 50 kr
Klippekort (12 klipp): 500 kr
Sesongkort: 720 kr

Familiebillett (2v+2b): 180 kr

Transport: Buss 11

 

Ballastbryggen

Beliggenhet:

Ballastbryggen er et nylig rehabilitert kaiområde beliggende i tilknytning til Nordnesparken, ytterst på Nordnes. Kaien er bygd opp igjen av steiner fra den opprinnelige ballastkaien fra 1800-tallet. Anlegget er tilrettelagt med tilkomst for rullestol helt ut på kaien i form av en påmontert gitterrist. Kaien er trappet ned mot sjøen både inn mot Vågen og nord mot Byfjorden. Det er en liten badevik inn mot Vågen.

Oppå kaien er det påmontert 6 massive eikebenker.

Rundt kaien er det dypt, det kan være bølger og endel strømninger. Bading kun for svømmedyktige.

 

Sydnes sjøbad

Sydnes sjøbad ligger ved Hurtigruteterminalen i Jekteviken. Gangavstand fra Torgalmenningen og sentrum. Badeplassen er tilrettelagt med brygge og badestiger.

 

Sandviken sjøbad

Sandviken sjøbad ved Elsesro, åpnet portene 18. mai. I fjor ble badeplassen oppgradert med blant annet grillgrind og en bedre platting.

Beliggenhet: Sandviken sjøbad ligger ved Elsero. For å komme dit fra bussholdeplassen ved Sandviken sykehus, gå gjennom Gamle Bergen.

Sjøbadet er åpent hele sommeren, ubemannet.

Transport: Buss 3,4,20/24

 

Vollane

Romslig og populær badeplass med stor gressbakke som bakland. Landgrunn sandfjære, svaberg, flere stupebrett, badestige, handikaprampe, redningssett, toalett og informasjonstavle. Handikapparkering nede i friluftsområdet (nøkkel til bom må avhentes på BOFs kontor på Helleneset).

Helleneset

Helleneset friluftsområde er en av Bergen og Omland Friluftsråds (BOF) mest sentrale og best utbygde badeplasser. Området er godkjent under blått flagg ordningen, på informasjonstavlen for området kan du lese mer om hva det betyr. I friluftsområdet er det sandfjære for barn, flere stupebrett, svaberg og gressbakker. Ytterst på neset er det et barnebasseng på 10 x 15 m, med dybde fra 0,5 – 0,9 m som blir fylt med vann fra byfjorden på gode sommerdager. Ved bassenget er det rullestolsrampe. Husk at bassenget er uten tilsyn. All bading er derfor på eget ansvar.

I tilknytning til badeplassen på Helleneset er det parkeringsplass for omlag 60 biler. Området har toalettanlegg (WC) med omkledningsrom. Det er flere bord og benker i området. Like ved badeviken er det også utendørs dusj. Ved bassenget og på kaien er det faste griller. Ildfaste kurver for engangsgriller er plassert ut i området. På vei ut av området er det en større avfallskontainer hvor publikum kan sortere restavfall, glass og metall.

Husk at det ikke er tillatt å overnatte med bobil på parkeringsplassen, eller campe i Helleneset friluftsområde. Utenom badesesongen er Friluftsområdet mye brukt til fiske fra land med stang. Mot sjøen er det et populært klippeklatrefelt, klatrefører finnes på Bergen klatreklubbs nettsider. Ved inngangen til området er det informasjonstavle med kart og historisk informasjon.

Helleneset friluftsområde var tidligere en del av Hellen fort som var delt i Øvre og nedre Hellen. Området ble etablert som en del av Bergen befestninger sammen med anleggene på Kvarven og Sandviksbatteiet. Arbeidet med å etablere forsvarsanleggene ble utført i årene 1898-1903. I tilknytning til fortet på Nedre Hellen ble det etablert en stor lyskaster på Helleneset. For å levere strøm til lyskasteren ble det bygget en maskinstasjonsbygning som nå er i bruk som verksted. Helleneset ble brukt av tyskerne under 2. verdenskrig som et strategisk egnet område for å dirigere det tyske luftvernet. I perioden 1947 til 1959 holdt Kystartilleriets befalskole til på Helleneset. Etter dette ble Helleneset etablert som friluftsområde for allmennheten.

Helleneset friluftsområde er også senter for Bergen og Omland Friluftsråds virksomhet med kontor, verksted, lager og garasjer. Fra “Senter for kystfriluftsliv” styrer Friluftsrådet forvaltning og drift av over 230 friluftsområder i regionen. BOF gir råd og informerer om friluftsliv langs kysten, kom gjerne innom våre lokaler på Helleneset.

Helleneset er også et fint utgangspunkt for padling i Byfjorden. Nede ved kaien finner du plakat med informasjon om padlemuligheter.

Turkort som viser padlemulighetene i Byfjorden, kan du få fra BOF på Helleneset.

Digitalt kart over friluftsområdet, for mobil eller nettbrett, kan du laste ned fra Avenza Maps.

 

Lislevika

Badeplass med sandfjøre og fin grasslette. Parkeringsplass i bakkant med gangveg fram til området. Toalett og stupebrett. Tilrettelagt med baderampe for rørslehemma. Bord, benk og fast grill. Fint utgangspunkt for padling med kajakk på vestsida av Øygarden.

 

Ormhilleren i Øygarden

Romsleg område med stor barnevenleg badefjøre grassletter og fine svaberg. Badefjøra ligg mot ei stor dam med sjøvatn, som får friskt vatn når det flør. Godt stongfiske langs svaberga. Landskapet er karakteristisk med hallande terreng med buskfuru, gras og lyngvegetasjon.

Fortøyingsboltar. Parkeringsplass for 25 bilar ved Øygardsvegen. God gangveg (500 m) frå parkeringsplassen til badefjøra, som er tilrettelagt med skjelsand. Toalett og informasjonstavle ved parkeringsplassen. Området er egna for telting. Tursti gjennom friluftsområdet og vidare langs strandlinjen under Rongesundbrua. Også mulig å parkere på den gamle ferjekaien ved Rongesundet. Her er det også offentleg utsettingsrampe for småbåter. Besøk gjerne turboksen i Ormhilleren, ei av 16 geocacher som BOF har lagt ut i ulike friluftsområde.

 

Mobergsvikjo

Mobergsvikjo friluftsområde er eit stort barnevenleg område med badestrand, stor grasmark, toalett, stupebrett, bålplass og baderampe. I området er det fleire bord og benker. Frå grasmarken og badestranden er det storslått utsikt mot Bjørnefjoden og Folgefonna. Området ligg i gangavstand frå Osøyro. Avfallskonteinar i sesongen.

Frå Mobergsvikjo via Osøyro og Solstrand til Smievågen friluftsområde, er det merka kyststi. Informasjonstavla har kart som viser kyststien mellom dei to friluftsområda. I tilknytning til friluftsområdet ligg Oseana kunst og kultursenter, med kafé og kunstutstilling. Utearealet rundt kulturhuset er ope for publikum, og det er offentleg toalett som er ope i sesongen. Langsetter moloen og steinfyllingane er det tilrettelagt for opphald, fiske og bading.

 

Øksnes

Tur og badeområde med flott sjøutsikt og ettermiddagsol. Parkering etter småbåtopplag og slipp. Følg bilveg vidare inn i området. Toalett og informasjonstavle ved parkeringsplassen. Fleire turstiar og gangvegar går gjennom friluftsområdet. Landgrunn sandfjøre inst i pollen. Fast grill og bord og benk ved stranden. Fin teltplass på austsida av vika. Stupebrett med badestige på vestsida. Åpent grindabygg som kan benyttes av de som besøker området. Området er eit fint utgangspunkt for padling med kajakk i øyane nord for friluftsområdet.

Parkeringsplassen for friluftsområdet er og eit fint utgangspunkt for turar i Øksnesmarka. I området er det opparbeid ei godt merka rundløype frå Øksnes til Årås og Rebnor, med retur til Øksnes. Turen er på omlag 6,2 km. Undervegs er det rasteplassar og informasjonstavler. Turkart er å få kjøpt i Servicekontoret på kommunehuset.

 

Kalsundholmen

Romsleg område på Huftarøy. Det meste av området er eit nedlagd småbruk, med grusa veg ned til parkeringsplassen, som rommar rundt 20 bilar. Gode moglegheiter å fortøye med båt, både ved Kalvssundholmen og i Skiparvika. Det er ei fortøyingsbøye/svaibøye i Skiparvika og fleire fortøyningsboltar langs land. Kalvssundholmen er knytt til land via to steinbruer. På holmane er vegetasjonen prega av gjengroing med buskas, einer, lyng og småtre. Området er elles tilrettelagd med bord/benkar, grillplass, liten trekai, trebru og utetoalett. Det er òg romslege aktivitetsflater med gode tilhøve for leik og telting.

 

Rolvsvåg i Samnanger

Romsleg friluftsområde med badevik, svaberg og kai. God tilkomst og godt egna for småbarnsfamiliar. Lokalt mykje nytta. Gangveg gjennom området til utkikkspunkt på nordsida. Toalett, parkeringsplass og informasjonstavle. Fortøyingsboltar, stupebrett, fast grill, bord og benk. Området er tilrettelagt for rørslehemma med veg for rullestolbrukarar, handikapptilpassa toalett og baderampe. Området er egna for telting.

Ring Samnanger kommune hvis du har spørsmål: 56587400

 

Selviki

Selviki friluftsområde er en raste og badeplass tilrettelagt med fast grill, bord og benker, toalett og parkering. Friluftsområdet er et flott utgangspunkt for padling i Vestrevatnet og Austrevatnet. Vestrevatnet og Austrevatnet blir også kalt Storavatnet. Like utenfor friluftsområdet er det båtrampe for utsetting av småbåter. Deler av Austrevatnet ligger i Vaksdal kommune, og vestrevatnet i Osterøy kommune. Vannene er kraftig regulert, og vannstandene kan variere mye. Strandsonen er ofte blottlagt, med store partier med svaberg og finkornet sand og grus. Storavatnet har flere små øyer, viker og sund som gjør området velegnet for padling med kano eller kajakk. Langs strandsonen finnes det flere leirplasser som er egnet for telting. Innsjøen har en tallrik fiskebestand. Det er og en rekke mindre vann og tjern i området. Osterøy har ikke organisert fiskekort salg, men fritt fiske i de fleste vannene som er rik på aure og røye. På halvøyen mellom Austrevatnet og Vestrevatnet ligger Herlandsnesjane naturreservat. Verneområdet er et myrreservat med et unikt myrlandskap som er et godt eksempel på vestnorsk myrvegetasjon, og samspillet mellom myr og skog. Området er den eneste myren på vestlandet som har status som internasjonalt referanseområde.

 

Skjoldabukta

Badeplass med fin og flat gressmark. Landgrunn badevik som er egnet for barn. Bord og benk. Toalett i bakkant av området. Stupebrett. Baderampe for bevegelseshemmede. Innkjøring forbudt på grusveien inn i friluftsområdet. Stor parkeringsplass ved Steinerskolen. Området er et fint utgangspunkt for padleturer i Nordåsvannet.

 

Biskopshavn

Området ved Biskopshavnbukten har fine svaberg og en liten badefjære for barn. Stupebrett, kai og bord og benk. Kaien er egnet for fiske med stang. Biskopshavn er også et egnet utgangspunkt for windsurfing i byfjorden. Parkeringsplass i bakkant av området. Parkeringsplassen og strandfjæren er også et egnet startsted for padling med havkajakk. Ved inngangen til området er det satt opp en plakat med informasjon om padlemulighetene i Byfjorden.

Turkort som viser padlemulighetene i Byfjorden, kan du få fra BOF.

 

Storåkervika

Badeplass tilrettelagt med skjellsand. Badefjære og svaberg. Parkeringsplass (felles med kirken) for ca. 30 biler. Gangvei. Toalett. Benk.

 

Holmen i Arnavågen

En av de mest populære badeplassene i Arna med rommelig bakland og gressmarker. Området er barnevennlig med stor landgrunn strandfjære med skjellsand. Toalett like ved stranden og stupebrett ute på pynten. Etter avtale med grunneier er det parkering nede i området mot avgift, hele året. Betal i kasse ved bom når det ikke er betjening. Området er også et greit utgangspunkt for havkajakkturer i Arnavågen eller Osterfjorden.

 

Steingardvikane

Idyllisk naturområde med flere fine badeviker. Badefjære for barn. Mulighet for telting i bakkant av badeviken. Friluftsområdet er godt egnet som overnatting eller rasteplass på padleturen rundt Hjellestadhalvøyen. Forslag til padlerute og mulighet for å sette ut kajakk finner du på friluftsrådets padleguide. Også atkomst på sti fra Hjellestadvegen eller Arboretets botaniske hage via Skipanesvegen. Vanskelig parkering på Hjellestadsiden, men ved botanisk hage er det parkeringsmuligheter.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Translate »
Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?

Create an Account!


Username
Want to Login?

Forgot Password?