Loading

Skianlegg

Skianlegg i Bergensområdet

Forholdene varierer ofte mye i skiløypene i Bergensregionen. Det kan være lurt å sjekke forholdene før du drar. Ofte er forholdene bedre enn du tror. Bergen kommune sine nettsider Byfjellene.no har informasjon for blant annet lysløypen på Fløien og andre skiløyper i Bergen kommune.

 

Kvamskogen

Kvamskogen har mellom 20 og 60 km preparerte skiløyper i sesongen. De mest populære løypene går mellom Jonshøgdi og Furedalen og videre til Mødalen (maskinpreparert til foten av Såta). Løypen fra Ungdomsheimen (Aktiven) og inn Steinskvanndalen er også populær.

Kvamskogen skieldorado har nettsider med snørapport og på skisporet.no finner du informasjon om hvilke løyper som er kjørt opp. Web-kameraene på Kvamskogen.com gir en god indikasjon på hvordan snøforholdene er på “Skogen”.

Friluftsrådet, Kvamskogen Næringslag og Kvam Herad har utgitt et løypekart som viser de preparerte vinterløypene. Brosjyren viser forslag til rundturer med løypebeskrivelser og når de ulike løypene blir preparert.

 • Last ned kartet for mobil eller nettbrett.
 • Etterhvert velger mange å ha med en GPS når de er på tur, noe som kan være et greit tillegg til kartet. Vi har derfor lagt ut noen sporlogger fra løypene på Kvamskogen. Filene som er lagt ut er i et format som kan tas inn i kartprogrammet som fulgte med GPS’en og overføres til GPS enheten. Greit å ha med seg også som en ekstra sikkerhet hvis været slår om.
 • Last ned GPX-fil med sporlogg for de mest brukte preparerte skiløypene på Kvamskogen.

Sjusete

Vi anbefaler også skisenteret på Sjusete. Området ligger øst for Byrkjesete på Kvamskogen, og har tre traseer med preparerte skiløyper, inkludert en lysløype på 5 kilometer. Atkomst fra Norheimsund.

 

Lysløypen på Gullbotn

Lysløypen på Gullbotn ligger i friluftsområdet på Gullbotn og blir sporsatt av idrettslaget Gullfjell så snart det er forhold. Den lengste runden er 3,5 km. I tilknytning til lysløypen er det en egen varmestue som er åpen i vintersesongen. Ellers kan nøkkel til varmestuen lånes fra Friluftsrådet. På loyper.net kan du se når løypene er preparert.

 

Frotveit, Totland, Livarden og Austefjellet

Lysløypen på Frotveit er omlag 2 km. Begrenset parkering på store utferdsdager. Skogsvei i Grindåsen forbinder løypen på Totland og Frotveit. Skogsveien sporsettes men er uten lys. Lysløypen på Totland er også et fint utgangspunkt, her er det lysløype og parkeringsmulighet med avgiftsparkering. Fra Fanahytten på Totland går det skogsbilvei opp mot Rambjørvatnet og Livarden. Veien blir preparert når det er gode snøforhold. På hjemmesidene til Fana Il finner du værstasjon.

Noen kilometer videre fra Frotveit ligger parkeringsplassen på Bontveit som er et fint utgangspunkt for turer til Livarden Austefjellet (bildet) og Gullfjellet. Parkeringsplassen i Bjørndalen ved Osavatnet, er også et populært utgangspunkt for turer til Austefjellet, Redningshytten og Gullfjellet.

 • Trafikkameraet på Bontveit gir en indikasjon på snøforhold og temperatur i området. Idrettsservice i Bergen kommune preparerer skiløypene i sesongen, føremelding finnes på deres facebooksider.
 • Mer informasjon om føreforhold finnes også på nettsidene til byfjellene.no, der det også er informasjon om føreforholdene i lysløypen på Fløyen.
 • På loyper.net kan du se når skiløypene er preparert.

Bydastølen ski og turområde i Fusa

Skiområdet Bygdastølen ligger i Hålandsdalen overfor Eikelandsosen i Fusa. Området ligger 380 meter over havet overfor Holdhus og har en flott langrennsløype med 5 km preparerte løyper. De fire kilometrene med løyper oppe i selve anlegget er lyssatt på kveldene, mens den første kilometeren fra parkeringsplassen og opp i konkurranseløypene er uten lys.

 • Bygdastølen ligger solrikt til og er et flott utgangspunkt for turer både sommer og vinter.
 • Mer informasjon om løypepreparering på nettsidene til Hålandsdalen idrettslag, som har ansvar for drift av skianlegget.
 • På loyper.net kan du se når løypene er preparert.Last ned sporlogg fra turen til Heihillerhornet.
 • En lett fjelltur går fra parkeringsplassen via løypene og opp til Heihillerhornet (558 moh). Turen er ca. 3 km lang en vei og tar ca. 1 time fra parkeringen og opp til toppen. Vi anbefaler turkartet for Fusa om du skal på tur i dette fjellområdet. Kartet kan du kjøpe hos Fusa kommune i Eikelandsosen eller hos Bergen og Hordaland Turlag.Atkomst fra Bergen via fergen fra Hattvik til Venjaneset eller via Tysse til Eikelandsosen. Fra Eikelandsosen kjører du Rv 48 og tar av ved Holdhus og kjører mot Solvang. Fra Solvang er det bomvei (avgift 40 kr) opp til parkeringsplassen.

 

Totræna vinterpark i Samnanger

Totræna vinterpark ligger langs veien mot Kvitingen i Samnanger kommune. Området ligger i 350 meters høyde i et snøsikkert område med furuskog. Løypeanlegget har flere sløyfer, den lengste er 5 km. Runden på 3 km har lys. Løypene ligger på et platå og er varierte uten altfor store stigninger eller bakker. Samnanger idrettslag preparerer og drifter anlegget. Med anlegget som utgangspunkt er det også fint å gå på tur utenfor løypene.

 • Mer informasjon finnes på Totræna vinterpark sine facebooksider.
 • På loyper.net kan du se når løypene er preparert.I sesongen blir det også preparert med atkomst via veien til Vannverket i Gjerdsvegen før Hågaåstunellen mot Tysse.
 • Atkomst fra Bergen mot Kvamskogen. Etter Tysse, ta til venstre mot Kvitingen. Følg veien forbi kraftverket ca. 3 km. Det er skiltet mot Totræna fra veien. Følg en bratt smal vei opp til parkeringen, like under skianlegget. Atkomsten kan være noe utsatt ved glatt føre. Avgiftsparkering kr. 50 ved den øverste parkeringsplassen.

 

Hopsdalen i Lindås

Skiløypen i Hopsdalen ligger i 200 meters høyde, øst for Knarvik i Lindås kommune. Ta av fra E39 ved Leknes og følg skilting til Hopsdalen skianlegg. Parkeringsplass i enden av veien. Lysløypen er ca. 3.5 km og går delvis på kjerrevei og dyrket mark i åpent kulturlandskap. Løypen blir preparert av de lokale idrettslagene, prepareringsavgift i sesongen. Området er et populært utfartsområde og egner seg godt til ski og aketurer med barn. Toalett ved parkerkingsplassen. Parkeringsplassen er også et fint utgangspunkt for ski og fotturer i Gladihaug området.

For spørmal, ta kontakt med Bergen og Omland Friluftsråd – Hellebakken 45, 5039 Bergen, telefon 55 39 29 50.
e-post til BOF: firmapost@bof.no

Leave a Reply

Translate »
Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?

Create an Account!


Username
Want to Login?

Forgot Password?